Social Media Marketing Interview Questions (with answers)

Social Media Marketing is the use of social media platforms and websites to promote a product or service. It is a powerful way for companies of all sizes to reach prospects and customers. Below are the Social Media Marketing Interview Questions with answers.

Q1. What are SMO and SMM?

Ans: SMO refers to Social Media Optimization and SMM stands for Social Media Marketing.

Q2. What is Content on Social Media?

Ans: Social media content is content that is created by individuals or companies for social networks such as Facebook, Instagram, or Twitter.

Q3. What do you mean by Actions on Social Media Post?

Ans: A call to action is a prompt to get your audience to do something specific. This is the part of your content, ad, or website that invites a reader to, well, take action.

Q4. What are the Major Social Media platforms that we use?

Ans: The Major Social Media platforms that we use are Facebook, Instagram, Twitter, and Youtube.

Q5. Why Social Media is Popular?

Ans: Social Media is Popular because it provides various services and benefits and helps users to connect with their friends, new people  and share opinions with like-minded people.

Q6. What are the Social Media Tools?

Ans: Social Media Tools are Hootsuite, Sprout Social, Buffer, MeetEdgar, Agorapulse and many more.

Q7. Why LinkedIn is more specific in terms of Targeting?

Ans: LinkedIn is more specific in terms of Targeting as it is mostly for professionals and because of which it targets specifically professionals by job title, function, and industry.

Q8. What is Social Media Calendar?

Ans: Social media calendar is a tool used to store and schedule social media posts.

Q9. What do you understand by Campaign?

Ans: Campaign is coordinated marketing designed to reinforce information or sentiments about a product, service, or overall brand—through at least one social media platform.

Q10. How social media is better for brand Trust building?

Ans: Social media is better for brand Trust building as on social media, you can see exactly who your followers are, and speak to them in a space where they can directly respond to you.

Q11. Can we assign a role to a secondary admin on FB Business accordingly?

Ans: Yes, we can assign a role to a secondary admin on FB Business accordingly.

Q12. Which is the best platform for Discussions?

Ans: Reddit is the best platform for Discussions.

Q13. Why brands should update relevant content regularly?

Ans: Brands should update relevant content regularly because it will help your audience to stick around longer. As it will create positive experiences for your potential customers and compel them to come back for more.

Q14. What is the role of “Connections” Targeting?

Ans:  Connections Targeting helps you find an audience based on how people are connected to your business.

Q15. Name a tool where we can optimize all social media platforms together?

Ans: Hootsuite is the tool where we can optimize all social media platforms together.

Q16: What is LinkedIn majorly optimized for?

Ans: LinkedIn is majorly optimized for jobs. This is a platform where you can get jobs as well as you can provide jobs to people.

Q17. How social media can benefit a Business?

Ans: Social Media can attract customers, get customer feedback and build customer loyalty. It increases your market reach, including international markets, market research, reduces marketing costs. increase revenue by building customer networks and advertising.

Q18. Can we measure Social Media Marketing Results Live?

Ans: Yes, we can measure Social Media Marketing Results Live.

Q19. What to do when you stop getting Organic reach on a post?

Ans: When you stop getting Organic reach on a post, either you can improve your post or you can boost your post by paying.

Q20. How does customer service fit in social media strategy?

Ans: The customer service fits in social media strategy. Social Media customer service offers support through social channels like Facebook and Twitter. It lets businesses meet customers where they are and quickly answer questions.

Q21. Can we Generate Leads from Social Media?

Ans: Yes we can generate Leads from Social Media.

Q22. What is the ideal time to post on Facebook?

Ans: The ideal time to post on Facebook is from 9 a.m to 1 p.m.

Q23. What is Embedding FB post on Website?

Ans: Embedded Posts are a simple way to put public posts by a Page or a person on Facebook, into the content of your website or web page.

Q24. What is Facebook Pixel?

Ans: The Facebook pixel is a piece of code that you put on your website that allows you to measure the effectiveness of your advertising by understanding the actions people take on your website.

Q25 What is ROI in Ad Campaigns?

Ans: ROI in Ad Campaigns stands for Return on Marketing Investment. It is the contribution to profit attributable to marketing, divided by the marketing invested or risked.