SEO,” Many of you may have heard this term, if not you can get the definition of this term from Google. If we go with the full form, it’s Search Engine Optimization. But it’s important to understand the meaning of the term. In simple language, it makes your website more visible, and that means more traffic and more opportunities to convert prospects into customers. Now, you are clear with the term, below are the Top 20 SEO Questions that an Interviewer will ask.

 

Q1. What is a Search Engine?

Ans: A Search Engine is a program that searches for and identifies items in a database that correspond to keywords or characters specified by the user, used especially for finding particular sites on the World Wide Web.

 

Q2. What are the important types of SEO Methods?

Ans: There are mainly 4 types of SEO methods:

  • On-Page SEO: On-page SEO (also known as “on-site” SEO) is the act of optimizing different parts of your website that affect your search engine rankings.
  • Off-Page SEO: Off-page SEO focuses on increasing the authority of your domain through the act of getting links from other websites.
  • Technical SEO: Technical SEO relates to all the SEO activities excluding content optimization and link building.
  • Local SEO: Local SEO is the process of optimizing a business, product, or service for a search query that is location-specific. Google (and other search engines) uses a user’s location based on IP address (for desktop) and geolocation (for mobile) to determine what results to show the user.

 

Q3. What is the difference between On-Page and Off-Page SEO?

Ans: The main difference between the On-Page and Off-Page is that On-page SEO focuses on optimizing parts of your website that are within your control, while off-page SEO focuses on increasing the authority of your domain through content creation and earning backlinks from other websites.

 

Q4. What do you mean by the Backlinks?

Ans: A backlink is a link created when one website links to another. Backlinks are also called “inbound links” or “incoming links.”

 

Q5. What is the purpose of using Keywords in SEO?

Ans: SEO keywords range from single words to complex phrases and are used to inform website content to increase relevant organic search traffic.

 

Q6. What is DA and PA?

Ans: DA stands for Domain Authority and PA stands for Page Authority.

 

Q7. What is Meta Robot Tag?

Ans: Meta robots tag is a tag that tells search engines what to follow and what not to follow.

 

Q8. What is the Characters Limit in Title Tag and Meta Description Tag?

Ans: The Characters Limit in Title Tag is 60 and in Meta Description Tag is between 150 to 160.

 

Q8. What is SERP?

Ans: SERP is Search Engine Result Page.

 

Q9. What do you understand by H1, H2, H3, H4, H5&H6 Headings?

Ans: H1, H2, H3, H4, H5&H6 Headings are the types of Heading Tags. H1 is the most important level and H6 is the least important one.

 

Q10. What is the Importance of Title Tag?

Ans: Titles tags are important for SEO because they provide users, and search engines, with context on the respective page.

 

Q11. What is a Webmaster Tool?

Ans: Google Webmaster Tools (also known as Google Search Console), is a powerful platform that website owners can use to monitor how their site interacts with Google.

 

Q12 How many H1 Headings can we have on a page?

Ans: We can have 1 H1 Heading on a page.

 

Q13. What is Google Spider, Robots, and Crawlers!

Ans: Google Spider is basically Google’s crawler. A robot is a file that tells search engine crawlers which URLs the crawler can access on your site and a crawler is a program that visits Web sites and reads their pages and other information in order to create entries for a search engine index.

Q14. What is Keyword Density?

Ans: Keyword density is the percentage of times a keyword or phrase appears on a web page compared to the total number of words on the page.

Q15. What is robots.txt?

Ans: A robots. txt file tells search engine crawlers which URLs the crawler can access on your site.

 

Q16. What are the names of SEO Algorithms?

Ans: There are 8 major SEO Algorithms named: Panda, Penguin, Hummingbird, Mobile, RankBrain, Medic, Bert, and Core.

 

Q17. What do you know about Black Hat SEO?

Ans: Black Hat SEO refers to a set of practices that are used to increase a site or page’s rank in search engines through means that violate the search engine’s terms of service.

 

Q18. What 4 Major activities do Search Engine Do?

Ans: The 4 Major activities that Search Engine do are locating, sorting, storing, and ranking the value of the information on the web.

 

Q19. What is meant by Retrieval?

Ans: Retrieval basically means when the search engine gets a query, looks over its index database and repeats whatever is relevant to the search terms (or keywords).

 

Q20. What Factors On-Page SEO and Off-Page SEO includes?

Ans: On-page Seo includes providing good content, good keyword selection, putting keywords on correct places, giving an appropriate title for every page and Off-page Seo includes link building, increasing link popularity, search engine, link exchange, etc.